Home / News /
News Philosophy Security Posted on May 18

Uw digitale veiligheid is belangrijk.

Sinds de komst van het internet hebben oplichters verschillende en nieuwe manieren gevonden om op een makkelijke en snelle manier bedrijven geld afhandig te maken. De kans dat je op de een of andere dag geconfronteerd wordt met personen of groepen die je via deze weg proberen op te lichten is dan ook zeer reëel. Wees daarom steeds alert wanneer je benaderd wordt door onbekenden via het internet. Wanneer dat stemmetje in je hoofd zegt dat er iets niet klopt, volg dat gevoel en doe een controle bij de aanvraag. Een dubbele controle kan zeker geen kwaad als het om een transactie gaat of het doorgeven van gevoelige interne informatie.

Oplichters zijn erg creatief en zoeken steeds nieuwe manieren. Toch zien we steeds dezelfde basisvormen terugkomen. Uiteindelijk gaat het hen om het eindresultaat, en dat is geld of info bekomen via de digitale weg en snel hun sporen wissen.


Digitaal bankieren wordt alsmaar strenger beveiligd. Daarom proberen criminelen de beveiligingssystemen te omzeilen door je te benaderen en te misleiden.
Deze oplichters maken er een fulltime job van en halen vaak slag in huis. Er zijn veel verschillende vormen van oplichting via het internet.
De bekendste praktijk is via geldtransactie. U ontvangt een email met daarin de vraag een transactie uit te voeren. Meestal wordt dit ook gedaan van een gekend email adres waardoor deze heel vertrouwd aanvoelt. Bij fraude via het internet zijn de laatste tijd bedrijven eerder het mikpunt van criminelen dan banken. De banken hebben zich intussen gewapend tegen dergerlijke feiten dus kiezen zij voor een nieuw publiek om online de aanval in te zetten.

Heel recent zijn we zelf binnen PegusApps met zulke feiten geconfronteerd. Door een opmerkend oog binnen het bedrijf hebben we tijdig kunnen ingrijpen.
Vandaag is het zo belangrijk geworden binnen het bedrijf alert te zijn voor internet criminelen.
Dit is een ideale topic om eens aan te kaarten tijdens een vergadering of bij de nieuwtjes binnen een bedrijf. 

Een regel die je alvast in het achterhoofd kan houden is: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het meestal ook zo. Naast een goede portie gezond verstand zijn er nog enkele andere dingen die je kunnen helpen om een poging tot oplichting op het internet te herkennen.

Maar hoe herken je een verdachte mail? 
We sommen even wat tips voor je op.

  • Er wordt vaak verwezen naar een veiligheidsprobleem met je bankkaart of je bankrekening.
  • Ze vragen je DRINGEND actie te ondernemen
  • Er worden persoonlijke gegevens opgevraagd via een link
  • Als je de afzender niet kent, of de website waar je aankopen zou hebben gedaan
  • Officiële instanties die je bankgegevens opvragen, erkende instanties zullen nooit via de digitale weg zulke gegevens opvragen.
  • Het taalgebruik binnen de email kan ook een belangrijke aanwijzing zijn, rare berichten met taalfouten zijn niet te vertrouwen. Alsook deze in een andere taal delete je best.
  • De afzender is meestal een gekend emailadres, controleer waar je reply mail naartoe gaat. Is dit echter een ander emailadres, dan is dit het sein dat hier iets niet klopt.

Snel handelen is de belangrijkste boodschap hier. Heb je een transactie uitgevoerd, neem dan onmiddellijk contact op met je bankinstelling.  Is er een andere vorm van internetcriminaliteit, neem dan contact met je lokaal politiekantoor. Open geen verdachte e-mails, ga niet in op ongewone telefoonverzoeken en voer alleen op eigen initiatief je paswoord of code in op je kaartlezer. Maak goede regels binnen je bedrijf voor het maken van een transactie of het doorgeven van gevoelige informatie. Door de verschillende vormen van online criminaliteit kunnen we natuurlijk hier veel meer in detail gaan. Deze mensen, of groepen komen steeds meer met creatievere toenaderingen waardoor het moeilijk is om ze te onderscheiden. 

Uw digitale veiligheid is niet te garanderen, maar u kunt zich wel beschermen tegen elke vorm van online fraude.
Digitale criminaliteit kent vele gezichten en we krijgen er steeds vaker mee te kampen. Minimaliseer het risico door preventie en alert te zijn.